Previous Next

Το δέντρο του καφέ θα το βρεις να ευδοκιμεί σε υγρές περιοχές χωρίς πολύ κρύες θερμοκρασίες και εναλλαγές στο κλίμα. Οι ξαφνικές αλλαγές και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν τα συγκεκριμένα δέντρα . Το κλίμα που χρειάζεται ένα δέντρο που παράγει καφέ για να αναπτυχθεί είναι το τροπικό, γιατί εκεί υπάρχουν πολλές και τακτικές βροχοπτώσεις, που βοηθούν το καφεόδεντρο να ανθίσει. Όσα περισσότερα άνθη έχει ένα καφεόδεντρο, τόσους περισσότερους καρπούς θα παράξει, αφού μόλις μαραθούν τα άνθη του καφέ μετατρέπονται σε καρπούς.

Τα δύο κύρια είδη του καφέ είναι ο καφές Arabica και ο καφές Canephora, που αναπτύσσονται και στα σχετικά δέντρα. Το είδος Canephora, γνωστό στο ευρύ κοινό ως Robusta (ποικιλία του είδους canephora), τείνει να είναι πιο πικρό σε σχέση με τον Arabica και γενικά θεωρείται ένας καφές λιγότερο καλός. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι πιο «κακός» ως προς την ποιότητά του πάντα, απλώς επειδή αναπτύσσεται πιο εύκολα, πιο γρήγορα και σε χαμηλότερα υψόμετρα, είναι πολλές φορές φθηνότερος. Επίσης, αναφορικά με τη γεύση, είναι σχετικά υποδεέστερη σε σύγκριση με τις ποικιλίες του είδους Arabica. Αν και από μόνος του ο καφές αυτός σπάνια χρησιμοποιείται  για να φτιάξει κάποιος espresso, καθώς όπως προαναφέραμε είναι πολύ πικρός, δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να τον προσθέσει κάποιος σ’ ένα μείγμα espresso προκειμένου να δώσει περισσότερο σώμα και ένταση στον καφέ.

Τρόπος συγκομιδής
O τρόπος συγκομιδής των καρπών γίνεται με διάφορους τρόπους. Οι πιο κοινοί είναι: το τίναγμα, η συγκομιδή με το χέρι και η συλλογή με μηχάνημα. Η μέθοδος με το τίναγμα γίνεται τινάζοντας τα κλαδιά με το χέρι όταν ακόμα οι καρποί είναι ώριμοι. Η μέθοδος με το χέρι ή αλλιώς συλλογή με το χέρι, γίνεται όταν οι καρποί έχουν ωριμάσει καλά και οι εργάτες μαζεύουν έναν έναν τον καρπό ξεχωριστά από κάθε κλαδί. Η τελευταία μέθοδος συλλογής που είναι με μηχάνημα, χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για μεγάλες φυτείες.

Η επεξεργασία
Η επεξεργασία του καφέ μπορεί να γίνει μέσα από δύο κυρίως μεθόδους: την υγρή και την ξηρή. Στην υγρή μέθοδο επεξεργασίας, οι καρποί πλένονται, αποφλοιώνονται, ξανά πλένονται και εν τέλει στεγνώνουν χωρίς το φρούτο. Αντιθέτως, στην ξηρή μέθοδο επεξεργασίας οι καρποί στεγνώνουν μαζί με τον φρούτο.

Σειρά έχει ο ποιοτικός έλεγχος ώστε μόνο οι καλύτεροι κόκκοι καφέ να φτάσουν στο φλιτζάνι σου. Τελευταίο και πολύ βασικό στάδιο όμως είναι το καβούρδισμα του καφέ. Η διαδικασία δηλαδή με την οποία ο κόκκος του καφέ αφυδατώνεται και μετατρέπεται από πράσινος σε καφέ. Όσο περισσότερο καβουρδίζεται ένας καφές τόσο περισσότερο αλλάζει χρώμα.

Εμείς διασφαλίζουμε την πορεία του καφέ από  τον κόκκο στο φλιτζάνι σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις  το δικό σου καφέ και να τον απολαύσεις.
Σου προτείνουμε να ξεκινήσεις με τους: