Previous Next

Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πιο πολλών ανθρώπων παγκοσμίως. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά υπάρχουν μαγαζιά που σερβίρουν το αγαπημένο αυτό ρόφημα. Δε θα ήταν υπέροχο όμως να μπορείτε να απολαμβάνετε έναν εξίσου αρωματικό και γευστικό καφέ στην άνεση του σπιτιού σας; Και φυσικά, να σερβίρετε στους φίλους και καλεσμένους έναν καφέ που θα τους κάνει να παραμιλάνε! Είναι λογικό πως στην αρχή θα αντιμετωπίσετε μερικές προκλήσεις. Με καθημερινές όμως δοκιμές και τα κατάλληλα εργαλεία μπορείτε να γίνετε ένας τέλειος (home) barista. Είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα εκπλήξει και εσάς. Ξεκινώντας λοιπόν, θα πρέπει να ξέρετε ότι το καλό φλιτζάνι καφέ θέλει επιμονή και υπομονή. Αν αυτά τα διαθέτετε, μπορείτε να συνεχίσετε αγοράζοντας τα απαραίτητα εργαλεία και στον μέλλον να μεγαλώσετε τη συλλογή σας.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά για να ξεκινήσετε … την καριέρα σας ως home barista.

  1. Coffee Machine Brewing method: Είναι σημαντικό να έχετε μια αξιόπιστη συσκευή καφέ που θα σας επιτρέψει να αναδείξετε το γευστικό προφίλ του καφέ που ετοιμάζετε. Αφού επιλέξετε τη μηχανή espresso ή τη μέθοδο εκχύλισης φίλτρου που σας αντιπροσωπεύει και προβείτε στην αγορά της, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως και βεβαιωθείτε πως τις έχετε κατανοήσει.
  2. Μύλος: Στην περίπτωση που σας κερδίζει ο καφές όταν είναι φρεσκοαλεσμένος, δεν έχετε παρά να αποκτήσετε το δικό σας μύλο άλεσης. Ο φρεσκοαλεσμένος καφές έχει καλύτερη γεύση, αφού είναι πλουσιότερος σε αρώματα. Επιπλέον, μπορείτε να τον αλέσετε σε όποιο βαθμό επιθυμείτε, ανάλογα με τη γευστική σας προτίμηση ή τη μέθοδο εκχύλισης που κάνετε. Στο εμπόριο υπάρχουν μύλοι χειροκίνητοι και ηλεκτρικοί.
  3. Θερμόμετρο: Όταν μιλάμε για παρασκευή καφέ, ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια μετράει. Ιδιαιτέρως σημαντική για την ποιότητα του καφέ, και κυρίως του espresso, είναι η θερμοκρασία του νερού. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε βραστήρα για ζεστό νερό, θα πρέπει να ελέγξετε τη θερμοκρασία του. Γι’ αυτόν τον λόγο το θερμόμετρο θεωρείται ένα απαραίτητο εργαλείο. Επιπλέον, το θερμόμετρο θα σας προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο κατά τη διόγκωση του γάλακτος στην περίπτωση που πίνετε και καπουτσίνο.
  4. Ζυγαριά: Μια ζυγαριά είναι σίγουρα απαραίτητη στην κουζίνα. Και αν μέχρι στιγμής δεν την χρησιμοποιούσατε, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Η σωστή ποσότητα του καφέ που θα πρέπει να βάλετε σε κάθε φλιτζάνι όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα του ροφήματος, αλλά κάνει και πιο σταθερό το αποτέλεσμα. Να θυμάστε πως μερικά γραμμάρια μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Επιπλέον, όταν μετράτε τον καφέ που θα χρησιμοποιήσετε, αποφεύγετε να πετάξετε κάποιο μέρος του, και με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε χρήματα.
  5. Πατητήρι: Το πάτημα του espresso είναι ένας από τους παράγοντες που μετατρέπουν έναν espresso, σε σωστό espresso. Η κοινή ονομασία αυτής της διαδικασίας λέγεται Tamping. Ο λόγος που γίνεται, είναι για να δημιουργηθεί ο σωστός χώρος για να περάσει το νερό.
  6. Καφές: Ο ποιοτικός καφές είναι το θεμέλιο για ένα τέλειο ρόφημα. Σχεδόν δεν θέλει συστάσεις… Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να επιλέγετε τον σωστό. Μπορείτε όμως να πειραματιστείτε ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες και χαρμάνια προκειμένου να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τις ιδιαιτερότητές τους και να καταλήξετε στον αγαπημένο σας.
Ξεκινήστε με τους παρακάτω:
  • THE GRAIL (SPECIALTY COFFEE BLEND): Το γευστικό του προφίλ είναι κηρήθρα, γκρέιπφρουτ, σοκολάτα γάλακτος και γλυκό κίτρο με έντονη επίγευση και γεμάτο σώμα.
  • RWANDA GITESI: Πολύ ωραία  οξύτητα και ισορροπία με τη δομή μαρμελάδας. Στη  γεύση έχουμε νότες ροδάκινου, καβουρδισμένης καρύδας, λεμονιού, τριαντάφυλλου και πολλών κόκκινων μούρων, ακολουθώντας με πικρές νότες μάνγκο και γκρέιπφρουτ.
  • KENYA GITHEMBE: Εξαιρετικά αρωματικός: υψηλής ποιότητας, αλμυρό φιστίκι και απίθανα λουλούδια. αποξηραμένη μαύρη σταφίδα, μύρο, λεβάντα. Ντελικάτη σιροπιαστή αίσθηση στο στόμα. Περίπλοκο φινίρισμα μεταξύ αλμυρού και γλυκού. Βατόμουρα και Ραβέντι κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Καλή αρχή!