Ποια η διαφορά μεταξύ Cold Drip, Cold Brew και Nitro Coffee;
Ποια η διαφορά μεταξύ Cold Drip, Cold Brew και Nitro Coffee;
Η θερμοκρασία ανεβαίνει, το ίδιο και η διάθεση για καφέ. Για αρκετούς, η αλλαγή του καιρού σημαίνει και αλλαγή στο αγαπημένο τους ρόφημα. Έτσι λοιπόν, με τις πρώτες ζέστες του χρόνου, ξεκινούν και οι κρύοι καφέδες. Τα πιο γνωστά είδη κρύου καφέ φίλτρου είναι οι: cold drip, cold brew και Nitro. Γνωρίζεις όμως τις διαφορές μεταξύ τους;
Η θερμοκρασία ανεβαίνει, το ίδιο και η διάθεση για καφέ. Για αρκετούς, η αλλαγή του καιρού σημαίνει και αλλαγή στο αγαπημένο τους ρόφημα. Έτσι λοιπόν, με τις πρώτες ζέστες του χρόνου, ξεκινούν και οι κρύοι καφέδες. Τα πιο γνωστά είδη κρύου καφέ φίλτρου είναι οι: cold drip, cold brew και Nitro. Γνωρίζεις όμως τις διαφορές μεταξύ τους;
- Cold Drip:
Ο καφές, τη στιγμή που φτιάχνεται, εκχυλίζεται κατευθείαν πάνω σε παγάκια. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία και σχετικά γρήγορη, καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ετοιμάσεις τον αλεσμένο καφέ και να κάνεις ό,τι θα έκανες σε ένα pour over. Είθισται βέβαια η συνταγή να είναι διαφορετική, καθώς το πρόβλημα που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε αυτού του είδους τον καφέ, είναι το αποτέλεσμα να είναι αραιωμένο και ο καφές να μην είναι αρκετά έντονος. Για το λόγο αυτό, αν επιλέξεις να κάνεις έναν cold drip, θα πρέπει να δώσεις έμφαση στην ποσότητα καφέ που θα χρησιμοποιήσεις. - Cold brew:
Η παρασκευή ενός καφέ με cold brewing είναι πιο χρονοβόρα σε σχέ η με τον cold drip, καθώς δεν πρόκειται για μια απλή παρασκευή καφέ. Εδώ ο καφές παρασκευάζεται χωρίς καθόλου θερμότητα, σε σχέση με τον cοld drip. Για να ετοιμάσεις cold brew, θα πρέπει να αφήσεις τον αλεσμένο καφέ σε επαφή με κρύο νερό ή νερό θερμοκρασίας δωματίου για περίπου 12 με 24 ώρες. Όσο περισσότερο αφήσεις τον καφέ σε επαφή με το νερό, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η γεύση του. Το φιλτραρισμένο μείγμα που θα έχεις ετοιμάσει, μπορεί να σερβιριστεί με πάγο αλλά και να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και πέντε ημέρες. - Nitro:
O Nitro καφές είναι μια εκδοχή του Cold Brew και θα μπορούσαμε να πούμε μια πιο εξελιγμένη μορφή του. Εδώ ο καφές εκχυλίζεται με την ίδια μέθοδο του cold brew, μόνο που στο τέλος τοποθετείται σε ειδικά δοχεία αζώτου. Σε σχέση με τον Cold Brew, η υφή του είναι πιο πλούσια ενώ έχει μια φυσική γλυκύτητα. Για τον λόγο αυτό ο Nitro δεν σερβίρεται ποτέ με πάγο ή με γάλα. Τέλος, πρόκειται για ένα είδος καφέ που δεν μπορείς να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι εν αντιθέσει με τους άλλους δύο που μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου.