Previous Next

Ως φανατικός του καφέ έχεις δύο επιλογές: είτε θα πιεις έναν απλό καφέ είτε θα απολαύσεις ένα καφέ specialty. Ο όρος specialty έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια. Επί της ουσίας πρόκειται για καφέ, ο οποίος έχει προκύψει από κόκκους εξαιρετικής ποιότητας. Οι κόκκοι αυτοί καλλιεργούνται στις πλέον κατάλληλες συνθήκες και ουσιαστικά παρέχουν μοναδική γεύση στο τελικό αποτέλεσμα, χάρη στις κλιματολογικές συνθήκες, στο έδαφος που μεγαλώνουν, στον τρόπο επεξεργασίας και τέλος στον τρόπο διαλογής αφού επεξεργαστεί. Από τη στιγμή της σποράς μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο φλιτζάνι, ο καφές αυτός αξιολογείται σε κάθε στάδιο. Και εάν σε κάθε στάδιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να θεωρηθεί specialty.

Για να χαρακτηριστεί ένας καφές specialty, πρέπει να πληροί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και να περάσει από το σύστημα αξιολόγησης του Ωμού Καφέ. Μόνο αφού εξεταστεί η παρτίδα καφέ και δεν υπάρχουν ελαττωματικοί κόκκοι, καταλαβαίνουμε πως η παρτίδα ανταποκρίνεται στα κριτήρια ενός specialty καφέ. Το πρώτο πράγμα που ελέγχεται είναι το χρώμα του κόκκου. Το αποδεκτό εύρος αποχρώσεων είναι από μπλε-πράσινο, γαλάζιο-πράσινο, πράσινο, χλωμό πράσινο, πράσινο-κίτρινο έως και χλωμό κίτρινο. Επιπλέον, εξετάζεται αν ο κόκκος έχει υποστεί αλλοίωση από κάποιο μύκητα. Το δείγμα που παίρνεται συνήθως για αξιολόγηση είναι τα 350 γραμμάρια ανά τσουβάλι. Αφού εξεταστούν οι κόκκοι, μετά ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία γευσιγνωσίας (cupping) από πιστοποιημένους γευσιγνώστες. Οι τελευταίοι συμπληρώνουν την ειδική φόρμα για cupping κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας. Η τελική βαθμολογία της παρτίδας πρέπει να είναι πάνω από 82 και μέχρι 100 βαθμούς, που είναι το άριστο. Ενδεικτικά, κάποια πεδία της φόρμας που πρέπει να συμπληρωθούν είναι η οξύτητα, η γλυκύτητα, η καθαρότητα της γεύσης, κ.ο.κ.

Εμείς, για να διατηρήσουμε αναλλοίωτα και φρέσκα τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του καφέ, φροντίζουμε για την άμεση και έγκαιρη παράδοσή του στους πελάτες μας, λίγες μόνο μέρες μετά το καβούρδισμά του. Η ιδιαιτερότητα των ποικιλιών καφέ μας έγκειται στα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά (οξύτητα, σώμα, γεύση, άρωμα) που συνθέτουν το προφίλ τους, καθώς επίσης και στη διασφαλισμένη πορεία τους από τον κόκκο έως το φλιτζάνι.

Μια δοκιμή θα σε πείσει!

  • COLOMBIA LOS IDOLOS είναι ένας καφές με αρώματα λουλουδιών, βατόμουρο, καθαρή οξύτητα κίτρου και απαλή αίσθηση.
  • ETHIOPIA ABERA IREBE είναι ένας καφές έντονος και εξωτικός, με άρωμα αγιόκλημα και λεβάντας, με πλούσια οξύτητα και μεταξένια αίσθηση λουλουδιών στο στόμα.
  • ETHIOPIA ABERA ARARSO είναι ένας καφές με απαλή γεύση, που τον ζωντανεύουν νότες από σμέουρο, κάσιους και αποξηραμένο γαρύφαλλο.

Όταν ο δρόμος σου σε βγάλει στο Estrella World Street Food, ζήτησε να απολαύσεις το νέο μονοποικιλιακό καφέ μοναδικής προέλευσης, που βρίσκεται αποκλειστικά εκεί. Πρόκειται για έναν νέο καφέ μοναδικής προέλευσης από την Κολομβία, και συγκεκριμένα από το αγρόκτημα Las Margaritas,το Cafe Granja La Esperanza. Άλλη μια ποικιλία που θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή, χάρη στις νότες μελιού, σοκολάτας, ροδάκινου και μαύρης ζάχαρης.