Previous Next

Πολλοί συνήθως τον συγχέουν με τον cappuccino ή τον latte. Άλλοι πάλι αγνοούν παντελώς την ύπαρξη του. Ο λόγος για τον flat white! Σε τι διαφέρει όμως ο τελευταίος, από τα δύο προαναφερθέντα είδη καφέ; Ας προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε το μυστήριο γύρω από την ταυτότητά του.


Σε τι οφείλει την διαφορετικότητά του;


Διπλή δόση espresso ristretto. Αυτή είναι η βάση ενός flat white. Σε αντίθεση με έναν cappuccino και έναν latte, όπου η δοσολογία είναι εντελώς διαφορετική.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι για να θεωρηθεί ένας καφές «flat white», θα πρέπει να σερβιριστεί σε διάφανο ποτήρι. Αυτό αποτελεί μια εσφαλμένη αντίληψη, καθώς όλα είναι θέμα δοσολογιών και όχι του που αυτές τοποθετούνται.


Η διαφορά είναι στο γάλα!


Η πιο σημαντική όμως διαφορά του flat white από τα άλλα δύο είδη καφέ είναι η διόγκωση του γάλακτος. Τεχνικά κάποιοι barista επιλέγουν να μην διογκώνουν στα δύο τρίτα το γάλα (όπως για έναν cappuccino), καθώς θεωρούν ότι αυτό επηρεάζει την γλυκύτητά του αρνητικά. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν τις διαφορές στη διόγκωση του γάλακτος. Θα αναλύσουμε παρακάτω αναφορικά τις διαφορετικές υφές του γάλακτος. Κάθε φορά που διογκώνουμε το γάλα, το τελικό προϊόν χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές στρώσεις: στην κορυφή έχουμε το πιο «σκληρό» γάλα με πιο μεγάλες φουσκάλες (αλλά όχι απαγορευτικές), στην μέση μια πιο συμπαγή μορφή του, με πολύ μικρότερες κυψέλες και πιο γυαλιστερή όψη και στο τέλος είναι σχεδόν σκέτο το γάλα, όπου βοηθά με την ανάδευση να ομογενοποιείται το τελικό προϊόν. Όταν ετοιμάζουμε έναν flat white, το μέρος από το γάλα, που μας ενδιαφέρει είναι μόνο το ενδιάμεσο βελούδινο αφρόγαλα, με τις πολύ μικρές κυψέλες αέρα, αφού αυτό όχι μόνο είναι πιο γυαλιστερό και οπτικά ωραίο, αλλά κυρίως γιατί το γάλα σε αυτή του την μορφή έχει την πιο γλυκιά γεύση. Αυτό, στη συνέχεια, αναμιγνύεται με τον καφέ με τεχνική free pour, ώστε να μην υπάρχει εμφανής διαχωρισμός καφέ και γάλακτος. Συνεπώς, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του flat white και των άλλων ροφημάτων έγκειται στον τρόπο προετοιμασίας και έγχυσης του γάλακτος. Και κάπως έτσι, λοιπόν, έχουμε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα, στο οποίο όμως κυριαρχεί η έντονη γεύση καφέ εξαιτίας της διπλής δόσης.


Ελπίζουμε να σας λύσαμε τις απορίες κι έτσι από δω και στο εξής να κάνετε ενημερωμένες επιλογές για τα αγαπημένα σας ροφήματα – ή να έστω εντυπωσιάσετε τους φίλους σας με τις γνώσεις σας! Σε κάθε περίπτωση εμείς σας προτείνουμε να επιλέξετε ως βάση τον καφέ Colombia Finca Camelia ή τον Colombia La Maria, των οποίων το βουτυράτο σώμα υπόσχεται να γίνει η τέλεια βάση για το ρόφημά σας.